Jag är så förbannat feg!

Efter att ha varit tillsammans med en sjöman i nästan ett år så är det konstigt hur feg man kan bli när det tar slut och ens nya lilla intresse helt plötsligt är online på msn och kontaktbar 24/7.

Kommentarer
Postat av: LIFE BY Marielle

(svar) kul att du tycker så :) vad uppskattar du mest?

2008-05-02 @ 14:20:57
URL: http://mariellem.blogg.se
Postat av: Rebecca

Hej, Kul att du gillar bloggen:)Ja,det stämmer att jag är mässjänta, eller mässman heter befattningen egentligen.

Jag är utbildad sjökock, två år vanlig hotell-och restaurang och sen sista året Sjöintendentur på Ester Mosessons gymnasie i Gbg. Då får man 12v praktik på en lastbåt, i mitt fall en oljetanker i samma rederi som jag nu jobbar för.

Skulle alltså kunna segla som kock istället, nu är kocken min chef men det är fritt ändå.

Egentligen så finns det inget krav på utbildning för mig men de är en klar fördel att ha kock med sig eftersom man gör en del jobb i byssan (köket) också normalt.

Vissa kurser måste alla som ska ut på sjön gå oavsett befattning, vi gjorde dem genom skolan och behövde inte betala nåt själva. De du behöver är:

Basic saftety training (obligatorisk)
Brandkurs (tror jag rederiet ordnar i efterhand)
Livräddningfarkoster (osäker om den är krav)

Sen behöver man ett speciellt läkarintyg där vissa syn/hörselkrav och att man inte får ha vissa sjukdomar.

Går båten man ska på till USA behövs ett crew-visum som man får åka till ambassaden och söka.

Låter säkert sjukt mycket och invecklat men det mesta är rätt lätt att reda ut.

Vad gör du för nåt nu? Tänkte skola jobb eller så? Tror det är svårt att ta sig in i branschen på annat sätt än sjökock då det inte finns så mkt jobb som mässjänta. Kanske 60-70st i Sverige.

Fråga gärna mer om saker är oklara eller du kommer på fler saker du undrar över:)

Kram Rebecca

2008-05-02 @ 14:57:57
URL: http://rebeccaskog.blogg.se
Postat av: Rebecca

Hej igen,

Okej ja det kan ju vara intressant. Är du inne på att plugga till styrman eller maskinist då?

Vilken ACL båt och i vilken befattning seglade ditt ex? Sjövärlden är rätt liten och även om jag inte har nån nära kompis där just nu så alla känner alla:)

Jag trivs jättebra med jobbet just nu. Socialt verkligen och full fart. De egenskaper som är viktiga för att orka och passa är nog att vara glad, social och trevlig. Att ha bra kontakt med folk samtidigt som man kan skoja och så.

Jag har jobbat sen i juni förra året, tog stundenten då och åkte till min första båt bara ett par dgr efter. Sen hamnade jag på den båten jag är nu och jobbar 6v och är hemma 6v åt gången.

Antar att du sett de tråkiga sidorna också då med att man är borta från familj och vänner, oftast så känns det värt det när man väl är hemma men vissa dagar så är det tungt. För mig och för de hemma.

Kram

2008-05-02 @ 19:55:29
URL: http://rebeccaskog.blogg.se
Postat av: Rebecca

Svar: Okej ja styrman är nog skoj:) Beror väl bara på hur länge man tänkt stanna på sjön sen bara. Finns ju inga jobb iland då mot om man blir maskinist så finns de massor. Men å andra sidan så kan man ju byta bransch igen.

Compass har jag inga kontakter på vad jag vet men ok.

Japp precis det är inte lätt när man är borta så mkt. Nä men familj tänkte ja mamma,pappa syskon och så. Hade pojkvän som också seglade men så bytte jag rederi och vi var ute olika länge och hanna aldrig ses och bröt därföe efter ett halvår. Tog så mkt kraft att vara ifrån varann jämt och de fanns ingen lösning direkt heller.Skulle ses 1 månad på 5, det är ju typ inget och man har ju annat hemma också.Tyvärr men livet går vidare och vi är vänner även om vi inte hörs så mkt.
Kram

2008-05-03 @ 07:54:42
URL: http://rebeccaskog.blogg.se

Lämna en söt kommentar här om du vill!

Vad heter du?
Ska jag komma ihåg dig till nästa gång?

Email?

Har du en egen blogg så jag kan kika in där?

Vad hade du på hjärtat nu då?

Trackback
RSS 2.0